Actieprogramma

Wil je weten wat je als individu of organisatie kan doen om bij te dragen aan de SDG’s? In ons actieprogramma op 27 september in het KIT krijg je hiervoor concrete ideeën en tools aangereikt.

Tijdens het actieprogramma word jij als deelnemer tot actie aangezet door de hosts van verschillende actiestands. Zo kun je bij sommigen een concrete commitment maken, of de plannen hiervoor terug meenemen naar collega’s. Andere hosts bieden een gratis adviestraject aan of hebben juist een hulpvraag waar jij aan bij kan dragen. Ook vind je in het actieprogramma demonstraties van handige tools die je helpen om met een actieplan weer naar huis te gaan.

Jouw impact is zichtbaar

Programma

Het actieprogramma vindt plaats in twee tijdslots, direct ná het inspiratieprogramma (sprekers op het hoofdpodium). De hosts zullen verdeeld zijn over vier zalen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van wat er in de verschillende zalen wordt aangeboden. Het programma wordt de komende maanden aangevuld.

Acties en commitments

Gedurende de SDG Action Day lopen onze jonge ambassadeurs, de ‘SDG Voices’, rond om verslag te leggen van de acties en commitment die gedaan worden. Tijdens de afsluiting van de dag zullen ze de ‘SDG Pluim’ uitreiken aan de meest bijzondere, impactvolle of opvallende acties die ze gezien of gehoord hebben. Schroom niet om onze SDG Voices aan te schieten als jij een actie hebt die gehoord moet worden!

  • Biodiversity impact assessment tool

    Biodiversiteitsverlies is een complex thema om te meten en waarderen. Actie voor een meer positieve impact hoeft daar gelukkig niet om achter te blijven. PwC heeft een basis-tool ontwikkeld die bedrijfsinformatie omzet in drukfactoren op biodiversiteit: waar zit jouw grootste impact? In deze sessie willen we met jullie aan de slag om, op basis van die inzichten, over te gaan tot gerichte acties. Niet perfect, maar wel aan de slag want: ‘what gets measured, gets managed’.

  • UNICEF Impact Scan

    Wil je weten welke impact je organisatie heeft op kinderen via je bedrijfsvoering? Doe de UNICEF Impact Scan en ontvang advies van hun specialisten Kinderrechten & Bedrijven. Wil je een volgende stap zetten om zowel de SDGs als je organisatiedoelen te behalen? Geef je dan op voor een adviesgesprek of co-creatiesessie met UNICEF-bedrijfsspecialisten om samen impact te maken.

  • Jonge talenten in actie voor de SDG’s

    Wat is de innovatieve kracht van young professionals op weg naar 2030? Hoe dragen jonge gedreven talenten bij aan de SDG's? Het zijn de duurzame leiders van morgen. Ontmoet vertegenwoordigers van de SDG Young Leaders Board en deelnemers van het Young Professionals Program van Global Compact Netwerk Nederland. Ga samen in gesprek over hoe young professionals optimaal kunnen bijdragen aan de noodzakelijke transities naar een duurzame en rechtvaardige wereld. Tevens ontvang je meer informatie over het SDG Young Leaders Network!

  • Goal Getters by One World

    De Goal Getters hebben een bijzonder podium tijdens het actieprogramma: in hun ‘eigen’ zaal vertellen deze impactmakers hoe zij hun wijk, school of werk verduurzamen. Niet alleen inspireren zij met hun SDG-brede impact – óók leggen ze jou een concrete hulpvraag voor. Dit is jouw kans om met jouw kennis of expertise bij te dragen aan deze lokale SDG acties. Dit programmaonderdeel wordt gehost door One World.

  • MVO Risico Check

    Ken jij de milieu- en mensenrechtenrisico's die voorkomen in jouw internationale handelsketen? Vul de MVO Risico Checker bij de stand van MVO Nederland in en kom erachter. Ga in gesprek met de host en ontdek wat je direct kan doen en kom erachter of een IMVO-voucher, een financieel hulpmiddel die onderzoek naar verduurzaming in je internationale keten mogelijk maakt, bij je past. Zo ga jij direct aan de slag met SDG 12 en 8!

  • Voluntary Local Review

    Amsterdam heeft als eerste gemeente van Nederland de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties naar de lokale omstandigheden vertaald. In deze Voluntary Local Review (VLR) zijn 6 van de 17 doelen in kaart gebracht. Om deze onderzoeken naar concrete doelen mogelijk te maken, is gekeken naar het bredere kader, naar de manier waarop de doelen van de VN kunnen worden gekoppeld aan de Amsterdamse principes op het gebied van duurzame economische ontwikkeling en brede welvaart.

    Het onderzoek, uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam in opdracht van de gemeente, wordt op 27 september gepresenteerd tijdens de SDG Actiedag. Medewerkers van gemeente en HvA zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

  • De dilemma's van ‘Just Transition’

    Ga bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in gesprek over just transition. De duurzame transitie heeft een serieus prijskaartje en deze rekening moet eerlijk verdeeld worden. Is het rechtvaardig dat een duurzamer huis een hogere hypotheek heeft? Of: wie draagt het risico in gebieden die vaker te maken gaan krijgen met extreem weer? De NVB helpt je inzicht te krijgen in deze dilemma’s en belangen.

  • Dopper Wave

    Ga in gesprek met Dopper over het verschil dat je als individu of organisatie kan maken in de strijd tegen plasticvervuiling en hoe Dopper je hierbij kan helpen. Teken als individu of als organisatie de Dopper Wave en committeer je aan een reeks beloften rondom jouw (werkgevers) gebruik van wegwerpplastic

  • Werkgeverstool Gendergelijkheid

    Wat scoor jij op ‘goed werkgeverschap’? Doe de test met de SDG 5 Werkgeverstool. Bij deze host ontvang je tips en advies over waar nog impact gemaakt kan worden binnen jouw organisatie op het gebied van gendergelijkheid en hoe dit gerealiseerd kan worden.

  • Adviestraject op Klimaatactie

    Bij de Alliantie Klimaatactie krijg je de kans om je op te geven voor een gratis adviestraject om de CO2 footprint van jouw organisatie binnen 4 jaar met 40% te verlagen. Al 75+ bedrijven gingen jou voor!

  • Jongerenparticipatie bij SDG-beleid

    De SDGs halen we alleen door de jongere generatie te betrekken. Hoe ziet 2030 er voor hen uit? Voor wat voor organisaties willen zij werken? Door jongeren te betrekken bij jouw SDG-beleid sta je sterker. De Nationale Jeugdraad (NJR) helpt je hierbij.

  • Het SDG Inkoopkompas

    Het SDG Inkoopkompas helpt organisaties om via hun inkopen een duurzame impact te maken. Deze prijswinnende tool is ook toegepast voor de SDG Action Day. Bekijk tijdens het actieprogramma de resultaten van onze casus, buig je over een aantal ‘inkoopdilemma’s’ met het SDG Inkoopspel, en schrijf je in voor een vervolgworkshop.

  • Groene gebouwde omgeving

    Een duurzame organisatie werkt in een duurzaam gebouw. De Dutch Green Building Council helpt je op weg om dit waar te maken. Teken de Paris Proof Commitment als eerste stap naar een lager energieverbruik. Ook leer je hier meer over de Europese 'Whole Life Carbon' aanpak, waarbij de focus ligt op CO2-emissies rond de realisatie van een gebouw en bij het onderhoud.

  • SDG-impactvisualisatie voor het mkb

    Ontdek hoe jouw bedrijf bijdraagt aan de SDG’s en waar nog winst te behalen valt met de Social Handprint voor het mkb. Daarnaast kun je bij de stand van MAEX direct actie ondernemen op de SDG’s, door het ondersteunen van verschillende initiatieven die zich inzetten tegen armoede.

  • Global Goals VR Experience

    Gemeenten4GlobalGoals ondersteunt gemeenten om lokaal de SDGs, of de ‘Global Goals’, te behalen. Ontdek wat jij zelf kunt doen voor de SDGs in jouw gemeente. Zet de Global Goals bril op, en speel de VR game om meer te weten te komen over duurzame steden en gemeenschappen: SDG 11.

  • Inclusief werkgeverschap

    In inclusief werkgeverschap staan gelijkwaardigheid en diversiteit voorop. Inclusie zorgt voor behoud van talent, minder verzuim en gelukkigere, productievere werknemers. Ga met WOMEN Inc. in gesprek over hoe jij een (nog) inclusieve(re) werkgever wordt. Hoe speelt taal een rol? Waarom is partnerverlof zo belangrijk? En schrijf je in voor het Equal Pay Day event!

  • Alles is Gezondheid

    Gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van ziekte. Met Positieve Gezondheid ga jij tijdens de SDG Action Day zelf actief aan de slag met jouw veerkracht en gezondheid. Door een aantal vragen wordt jouw Positieve Gezondheid op zes dimensies inzichtelijk. Kijk naar je eigen gezondheid om je energiek in te kunnen zetten voor een gezondere wereld.

  • SDG 14: Leven in het water

    Het leven in het water is vaak ver van ons zicht vandaan, maar verdient alle aandacht! Kom met ons in gesprek welke impact jij kan maken. We horen daarbij graag welke vragen, dilemma’s of ideeën je hebt. Geef de oceaan een gezicht door te laten weten wat de oceaan voor jou betekent of door het maken van een commitment.

  • Maatschappelijke Alliantie

    Wist je dat onze docenten voor een haast onmogelijke opdracht staan? Ondermijning en onveiligheid zitten namelijk al vol in onze scholen. Docenten hebben versterking nodig! WIJ kunnen er samen wat aan doen. Luister naar een jonge ex-crimineel, sluit je aan bij de WIJschool en schrijf je in voor de ondermijning-safari in Amsterdam.

  • Transitiecoalitie Voedsel

    Transitiecoalitie Voedsel gaat voor een gezond leven op een gezonde planeet. Samen met ondernemers, boeren, wetenschappers, kenniscentra, zorg- en onderwijsinstellingen, allianties en NGO’s, werken ze aan een verandering van het huidige landbouw- en voedselsysteem. Wil jij je ook aansluiten? Onderteken dan het Tienpuntenplan voor Plantaardig het Nieuwe Normaal en de Toekomst Zoekt Boer petitie!

    Steun en kom meer te weten over de petities 'Toekomst zoekt Boer' en het 10 Puntenplan voor de eiwittransitie 'Plantaardig het Nieuwe Normaal'.